BIM Samenwerkingsoplossingen

BIM Samenwerkingsoplossingen

Wanneer je werkzaam bent in de architectuur-, ingenieurs- en bouwindustrie, ben je zeker bekend met de term BIM (Building Information Modeling). BIM modellen maken processen efficiënter vanaf het ontwerp tot aan de uitvoering doordat het samenwerken tussen verschillende partijen veelal digitaal gaat (virtueel bouwen). De juiste audiovisuele faciliteiten in een BIM ruimte spelen hier een belangrijke rol in. Om BIM optimaal en efficiënt toe te passen is een combinatie van de juiste software, hardware en implementatie binnen het bedrijf noodzakelijk. Een speciale BIM ruimte biedt dan vele voordelen.

 

Wat zijn de voordelen van een specifieke BIM ruimte?

Een speciale overleg- of vergaderruimte voor BIM heeft sterk de voorkeur omdat de audiovisuele middelen hier op aangepast kunnen worden. Het voordeel hiervan is dat de gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en snelheid gewaarborgd blijft. Werknemers moeten zonder drempel een BIM ruimte kunnen binnenlopen en gepland of ongepland aan de slag kunnen. Om werknemers enthousiast te maken en BIM efficiënt te laten gebruiken, zal er een toegankelijke oplossing moeten zijn. Een Bring You Own Device (BYOD) concept wordt daarom veel toegepast.

 

Hoe ziet de ideale BIM ruimte eruit?

Elk bouwbedrijf zal zijn eigen werkprocessen hebben en dus zal er niet één perfecte ruimte zijn om te BIMMEN. Er zijn verschillende manieren om een werkbare BIM ruimte in te richten die aansluit op de wensen van het bouwbedrijf. De basis ligt bij een goed touchscreen omdat hier uiteindelijk mee gewerkt wordt. Touchscreens voor BIM ruimtes zijn er in verschillende formaten, kwaliteiten en touch technieken te verkrijgen. Vervolgens kun je een keuze maken tussen een vaste PC in de ruimte waarop de BIM software draait of een Bring Your Own device oplossing welke draadloos of bekabeld wordt aangesloten op het touch beedscherm. Hieronder lichten we enkel mogelijkheden toe.

Effectief samenwerken via BIM levert medewerkers en bouwbedrijven voordelen op. Men wordt productiever, efficiënter en het werk wordt leuker en de focus ligt op één ding: het project tot een goed eindresultaat leiden.

Erik-Jan Beenen, Adviseur Audiovisuele Oplossingen

Vaste BIM ruimte met groot touchscreen

Een veel voorkomende basisoplossing is een groot touch beeldscherm gemonteerd op een mobiele trolley of vast op de wand waarin een krachtige PC is ingebouwd. Deze PC wordt dan ingericht met een speciale lay-out zodat de gebruikers van deze oplossing alleen bij de relevante applicaties zoals de ArchiCad, Arkey-ASD, Tekla of Revit BIM software kunnen. Hiernaast zijn ook uiteraard de gebruikelijke applicaties zoals Microsoft Office, Webbrowser en een whiteboard aan te raden.

 

Uitgebreide BIM samenwerkingsoplossing

Voor de bouwbedrijven met meerdere vestigingen of die veel direct samenwerken met de architect, bouwadviseurs, aannemers en een voorman op de bouwplaats zelf, is een meer completere BIM ruimte vereist. De gebruikers moeten in staat zijn om eenvoudig een bouwoverleg te plannen tussen verschillende locaties in één BIM omgeving middels videoconferentie. Met de juiste video conferentie oplossing kan men vooraf een afspraak plannen met de betrokken partijen om vervolgens op de afgesproken tijd de BIM ruimte in gebruik te nemen. Ook bij deze opstellen kan men kiezen tussen een krachtige PC in de ruimte of een eigen meegebracht apparaat (BYOD).

BIM Zoom Room

 

BIM software gebruiken met videoconferentie

Een bouwbedrijf kan met verschillende software programma’s werken, zoals Arkey-ASD, ArchiCad Tekla of Revit. De meest gebruikte BIM software binnen de bouwsector is Autodesk Revit of Tekla BIMsight. Mocht er nog geen BIM software gebruikt worden, dan is het raadzaam om eerst een BIM consultant te raadplegen. Om prettig en efficiënt te werken met BIM software is het in eerste instantie raadzaam om een krachtige PC te gebruiken alleen voor de BIM gebruik. Daarnaast is een videoconferentie oplossing vereist waarin de BIM oplossing geïntegreerd kan worden om de BIM software te delen met de andere locaties waarmee men in vergadering is.

 

Ontmoet onze partners

 

RJ Audiovisueel heeft voor elke situatie de juiste BIM oplossing

Kom langs in ons AV Inspiratie Center in Rijssen voor een gratis demonstratie en laat je inspireren hoe onze oplossingen kunnen bijdragen aan beter samenwerken, slimmer informeren en stressvrij presenteren. Vul je gegevens in en we maken graag een afspraak.