Swipe to the left

Beter samenwerken met muziek

Beter samenwerken met muziek
16 augustus 2016 Inspiratie

Het belang van muziek op de werkvloer wordt vaak onderschat, ook al is het meerdere malen bewezen dat achtergrondmuziek op kantoor positieve invloed heeft op de samenwerking tussen werknemers. Zo kwamen wij onlangs een artikel tegen waar het belang van achtergrondmuziek nogmaals benadrukt wordt. RJ Audiovisueel is gespecialiseerd op het gebied van geluidsinstallaties voor achtergrondmuziek, presentaties en omroep. Daarom delen wij de kennis over het toepassen van muziek binnen een bedrijf graag.

Onderstaand lees je een interessant artikel van Sena en Buma/Stemra over de positieve invloed van muziek op de werkvloer. En hier (het effect van muziek op productiviteit) lees je nog enkele wetenswaardigheden over het effect van muziek op de productiviteit.

Voor sommige ondernemers is muziek op de werkvloer belangrijker dan koffie. Onderzoekers van Cornell University hebben nu ook aangetoond dat muziek een positieve invloed heeft op de wijze van samenwerken op de werkvloer.

Onderzoekers Kevin Kniffin, Jubo Yan, Brian Wansink en William Schulze voerden verschillende experimenten uit om het effect van muziek op de werkvloer te onderzoeken. Tijdens ieder experiment werden deelnemers in teams van drie gesplitst. Ieder teamlid kreeg de optie om muntjes te doneren voor het team of om muntjes te houden voor persoonlijk gebruik.

Wanneer er vrolijke muziek klinkt – zoals het liedje van de serie ‘Happy Days’, ‘Brown Eyed Girl’ van Van Morrison, ‘Yellow Submarine’ van The Beatles of ‘Walking on Sunshine’ van Katrina and the Waves – zijn teamleden bereid om meer geld te doneren. Wanneer de muziek minder opgewekt is, houden deelnemers de muntjes voor zichzelf.

De onderzoekers analyseerden ook wat er gebeurt als er geen muziek op de achtergrond draait. Dit heeft hetzelfde effect als wanneer er droevige of zware muziek draait. “Misschien ben je er niet altijd bewust van, maar muziek speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven”, zegt wetenschapper Kevin Kniffin. “Soms is muziek amper hoorbaar – zoals in de supermarkt – terwijl het weer heel overheersend is tijdens een kerkdienst. Hoe dan ook: onze resultaten laten zien dat we beter op elkaar zijn afgestemd als we naar muziek luisteren.”

“Veel werkgevers investeren flinke bedragen en veel tijd in teambuildingdagen”, vervolgt Kniffin. “Toch laat ons onderzoek zien dat het ook anders kan en dat muziek op de werkvloer een ondergewaardeerde manier is om samenwerking te stimuleren.”

Bron: muziekwerkt.nl


Geschreven door: Erik-Jan Beenen geluidsinstallaties