Swipe to the left

De Werkplek van de toekomst

De Werkplek van de toekomst
28 juli 2017 Inspiratie

Hoe ziet de werkplek van de toekomst eruit op audiovisueel gebied? Eén ding is zeker, audiovisuele faciliteiten worden steeds belangrijker op de digital werkplek door opkomende trends zoals op afstand werken en samenwerken.

Medewerkers willen zowel flexibel als productief zijn en overal toegang hebben tot de juiste informatie en in verbinding staan met collega’s. De “traditionele werkplekken” worden langzaam omgetoverd in flexibele open werkplekken met een modern design en nieuwe technologische innovaties.


Hoe ziet de ideale werkplek eruit?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden omdat dit afhankelijk is van het type werk en organisatie. Op de werkplek van een architectenbureau en bouwbedrijf is een groot touchscreen met interactieve en draadloze presentatiemogelijkheden een veelgevraagde faciliteit. Medewerkers moeten hier eenvoudig en draadloos bouwtekeningen kunnen presenteren en hier digitaal aantekeningen in kunnen maken.

En op de werkplek van een callcenter of servicebedrijf is de vraag groot voor digitale dashboards en interne communicatie via narrowcasting. En bij consultancy bedrijven en softwareontwikkelaars zijn de werkplekken vaak flexibel en is videoconferentie een veel gevraagde oplossing. Naast de aandacht voor het design van de werkomgeving beseffen bedrijven ook dat de toegankelijkheid en betrouwbaarheid van audiovisuele middelen een grote bijdrage leveren aan de productiviteit.

De Werkplek van de toekomst zal draadloos zijn

Bedrijven investeren steeds meer in mobiele applicaties en Clouddiensten om de medewerkers steeds meer flexibiliteit en mobiliteit te geven. Draadloze verbindingen zijn niet meer weg te denken op de werkplek van de toekomst.

Medewerkers moeten overal kunnen werken, flexibel kunnen vergaderen en zo de productiviteit verhogen. Daarnaast moeten medewerkers eenvoudig kunnen samenwerken en mogen audiovisuele middelen niet in de weg staan om dit te doen. Bedrijven richten steeds vaker zogenoemde “Huddle Rooms” in waar de nadruk ligt op korte overleggen met 2 tot 5 personen bij elkaar waarbij een smartphone, tablet of laptop draadloos gedeeld moet worden op het grote LED beeldscherm.


Samenwerken op kantoor en op afstand

Met een groep medewerkers tegelijk aan hetzelfde project werken levert het beste resultaat op, mits de audiovisueel middelen op de werkplek hierop voorbereid zijn. Medewerkers moeten eenvoudig documenten kunnen delen op een groot scherm of met collega’s.

De combinatie van cloud oplossingen zoals Office 365 en draadloze presentatie systemen bieden de ideale mogelijkheden om dit te doen. Ook zal afstand en het tijdstip anno nu geen obstakel meer mogen zijn om samen te werken en ideeën te delen.

Specialisten hoeven niet meer fysiek aanwezig te zijn en kunnen effectief samenwerken middels slimme videoconferentie oplossingen. Gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid zijn hierbij belangrijke uitgangspunten om drempels weg te nemen bij medewerkers zonder technische achtergrond.

"De werkplek van de toekomst biedt alle faciliteiten om samen te werken"


Gebruiksvriendelijk en geautomatiseerd

Alle technologische ontwikkelingen op audiovisueel gebied die de toekomst met zich meebrengen moeten ook toegankelijk zijn voor medewerkers zonder technische kennis. Dit is een uitgangspunt waaraan draadloze presentatie systemen, videoconferentie systemen, interactieve touch beeldschermen en overige audiovisuele faciliteiten minimaal aan moet voldoen om succesvol geïmplementeerd te worden op de werkplek van de toekomst.

De bediening van audiovisuele middelen moet worden vereenvoudigd of worden geautomatiseerd. Als een medewerker een vergaderruimte of Huddle Room binnen stapt moeten de audiovisuele faciliteiten automatisch of met één druk op de knop aan gaan. En een videoconferentie gesprek moet vooraf gepland kunnen worden zodat een medewerker direct de online vergaderruimte binnen stapt en kan starten.

Geschreven door: Erik-Jan Beenen presentatie systemen geluidsinstallaties digital signage