Swipe to the left

Headset microfoons voor sport, fitness en aerobics

Headset microfoons voor sport, fitness en aerobics
6 december 2013 Producten

Wanneer je als sport instructeur of instructrice les geeft aan grotere groepen mensen, dan kan het zijn dat je er met je eigen stem niet meer bovenuit komt. Natuurlijk speelt muziek hier ook een grote rol. Muziek zorgt voor energie en bepaalt vaak het ritme waarop de lessen worden gegeven. Het volume wordt logischerwijs dan ook vaak omhoog gedraaid. Om te zorgen dat je toch verstaanbaar blijft ligt er maar één oplossing voor de hand. En dat is het gebruik van een draadloze headset in combinatie met een geluidssysteem. In dit artikel wil ik graag enkele suggesties geven voor diverse headsets en aangeven hoe je deze het beste kunt gebruiken. Bovendien probeer ik direct wat tips te geven voor problemen die je mogelijk zou kunnen tegenkomen.


Richtgevoelig of rondom gevoelig

Allereerst wil ik wat meer vertellen over headset microfoons. Wanneer je online of in de winkel op zoek zal gaan naar een bepaald type, dan kom je legio modellen tegen. Een belangrijk element is namelijk het zogenaamde opnamekarakter van de microfoon. De opnamepatronen die je kunt tegenkomen zijn het zogenaamde cardioïde (richtgevoelig) en het omni-directionele (rondom) karakter. Een cardioïde microfoon geeft alleen het geluid weer wat rechtstreeks vanaf één zijde in de microfoon terecht komt. Je moet de microfoon dan ook echt naar de mond toe laten wijzen. Een omni-directionele microfoon geeft het geluid rondom de microfoon weer. Het geluid vanaf alle kanten wordt opgepakt. Je hoeft de microfoon in dit geval niet richting de mond te richten.


De keuze hiervoor moet niet worden onderschat, want dit heeft gevolgen voor het gebruik van de headset. De richtgevoelige headset moet dus naar de mond worden gedraaid, terwijl de andere gerust wat verder van de mond mag staan. Bovendien is de richtgevoelige variant beter bestand tegen feedback (het piepen door de luidsprekers), maar kan het omni-directionele model weer beter omgaan met transpiratie vocht. Onze voorkeur zou dan ook uitgaan naar de omni-directionele variant. Om feedback te voorkomen zijn er namelijk nog meer trucs, waar ik later op terug kom.


Zender aan de broek of op het hoofd

Een draadloos headset systeem bestaat altijd uit een zender en een ontvanger. Dit is een onafscheidelijk duo, die niet zonder elkaar kunnen. De ontvanger wordt veelal in de buurt van de geluidsinstallatie geplaatst. De uitgang van de ontvanger stuurt het geluidsignaal naar de geplaatste mixer of de versterker, waarna het geluid uit de luidsprekers zal komen. Het signaal vanaf de headset wordt via een zender draadloos naar de ontvanger gestuurd. Deze zender wordt normaal gesproken aan de broekriem bevestigd. De headset wordt nu middels een kabel aan de broekriemzender bevestigd. Het signaal loopt vanaf de headset door de kabel naar de zender. Het nadeel van dit systeem is dat je als instructeur of instructrice altijd een kabel bij je draagt.

Er zijn echter systemen in de markt, die de zender al op de headset plaatsen. Dit betekent dat je geen last hebt van bekabeling, maar wel van een iets zwaardere headset. Een zender functioneert namelijk op batterijen. Deze moeten natuurlijk alsnog ergens worden geplaatst. De zender moet in dit geval natuurlijk wel bestand zijn tegen transpiratievocht. Het grote voordeel hiervan is dat je geen last hebt van bekabeling en een volledige vrijheid van beweging hebt.


Wat kun je doen tegen feedback of rondzingen

Hierboven heb ik aangegeven dat een richtgevoelige microfoon meer bestand is tegen feedback (het gepiep door de luidsprekers). Feedback wordt veroorzaakt wanneer de audio uitgang van een apparaat weer naar de ingang wordt gestuurd. Een concreet voorbeeld is dat de instructeur door de microfoon les geeft, maar dat de klank uit de luidsprekers weer terug de microfoon in wordt gestuurd. Hierdoor ontstaat een pieptoon. Enkele oplossingen vind je hieronder. Soms eenvoudig zelf op te lossen, maar soms ook met behulp van een installateur;

  • De opstelling van de luidsprekers aanpassen, zodat het geluid van de speaker minder hard bij de microfoon terug komt
  • De toonhoogte van inkomende geluid aanpassen, zodat diezelfde toon niet kan terugkeren in de lus
  • Het gebruik van een feedback destroyer, die automatisch rondzingen detecteert en daarna de toon weg filtert
  • Het volume van de rondzing toon aanpakken met een equalizer

Meeste van deze oplossingen klinken moeilijk, maar zijn eenvoudig op te lossen in een complete geluidsinstallatie.


Waar kan ik uit kiezen?

Op dit moment zijn er 3 verschillende headset microfoons, die speciaal ontwikkeld zijn voor fitness instructie. Er zijn heel veel andere types die zeggen dat ze ook geschikt, maar het in de praktijk niet blijken te zijn. Ik kies hier voor de beste drie opties van dit moment.


Fitness Audio E-Mic

De E-Mic is een richtgevoelige microfoon met een flexibel armpje. Omdat de microfoon richtgevoelig is kan de microfoon in de richting van de mond worden gebogen. Dit maakt hem wel wat fragieler. De headset is goed bestand tegen transpiratievocht. Dit heeft te maken met de wijze waarop de componenten en bekabeling van de headset is gemonteerd. Met zogenaamd krimpkous worden de componenten goed aangesloten met elkaar verbonden. De microfoon is bovendien bewerkt met een speciale coating ten behoeve van de vochtbestendigheid. In de aansluitkabel is staalkabel verwerkt, waardoor de kans op breuk erg klein is. De E-Mic wordt geleverd met plopkapje, die je na het geven van een aantal lessen echt moet laten drogen. Doe je dit niet, dan druppelt er vocht (en dus ook zout) door in de microfoon capsule, waardoor corrosie kan ontstaan. Deze microfoon is te gebruiken met een broekriemzender. We kunnen dit model ook aanbieden met een mini zender, welke gratis op de headset wordt gemonteerd. Bovendien is deze headset in vier verschillende kleuren verkrijgbaar.

Voordelen: goed bestand tegen feedback, ook geschikt voor aqua-joggen, sterke kabel, gratis montage mini zender op de headset
Nadelen: gevoelig voor armbreuk, plopkapje moet na aantal lessen drogen


Aeromic of Cyclemic

De allerbeste keuze in mijn beleving! Speciaal ontworpen voor fitness doeleinden door gebruikers zelf. De Aeromic en Cyclemic zijn beide uitgerust met een omni-directionele capsule. De geluid opname is dus, zoals ook hierboven uitgelegd, rondom. Je hoeft de headset dan ook niet naar je toe te buigen. Omdat de headset hierdoor minder dicht bij het hoofd zit, komt er minder transpiratie op terecht. De transpiratie die wel op de Aeromic uitkomt wordt opgevangen door een klein, handig blokje wat op het armpje is gemonteerd. Hierdoor kan het vocht niet bij de microfooncapsule komen. Dit is tevens het enige verschil met de Cyclemic, die speciaal voor spinning lessen is ontwikkeld. De Cyclemic heeft een armpje met buiging terug op het uiteinde. Omdat je voorover gebogen fietst kan op deze wijze het zweet niet in de capsule druppelen.

Beide headsets zijn verder hetzelfde opgebouwd. Het frame is vele malen sterker dan welke headset in de markt dan ook. In het omni-directionele microfoon kapsel zit een anti-zweet schermpje verwerkt. Op deze microfoons geldt dan ook niet voor niets de ‘Anti-sweat Warranty’. Dit betekent 2 jaar lang de garantie dat je minimaal 7 lessen per dag kunt geven zonder last te hebben van vocht. Als klap op de vuurpijl moet ik de montage van de componenten benoemen. De headset is voorzien van vier maal krimpkous, waardoor alle componenten naadloos op elkaar aansluiten en er geen enkele headset is, die zo stevig is. De kabel naar de broekriemzender bevat twee extra staalkabels, zodat je de headset niet zomaar kunt lostrekken van de zender.

Voordelen: de sterkste headset ooit, anti-zweet garantie van 2 jaar, gratis montage mini zender op de headset voor gebruik zonder kabel, speciaal model voor spinning
Nadelen: gevoelig voor feedback, duurste oplossing


Gratis montage mini zender op E-Mic, Aeromic en Cyclemic

Op aanvraag kunnen bovenstaande headsets worden uitgerust met een mini zender, die geheel gratis worden gemonteerd. Deze zender heeft een zeer kleine afmeting en wordt achterop de headset geplaatst op zo’n wijze dat het een uitermate sterk geheel is. De mini zender is bespoten met een waterafstotende coating en de binnenzijde van de klepjes, waar de batterijen in worden geplaatst, is voorzien van rubber. Dit rubberen laagje zorgt ervoor dat er geen vocht doorheen gelaten wordt. Natuurlijk kan deze mini zender alleen gemonteerd worden wanneer een compleet systeem inclusief ontvanger wordt gebruikt. De zender en ontvanger zijn, zoals hierboven besproken, altijd een paartje. Zender en ontvanger moeten dan ook van hetzelfde merk zijn en qua frequentie op elkaar afgestemd.


Samson QE headset

De laatste headset die in de markt bekend staat als een echte headset voor fitness instructie is de QE van Samson. Deze variant heeft de unieke eigenschap dat de zender in de headset zelf is gemonteerd. Dit betekent dat je helemaal geen last hebt van bekabeling gedurende het gebruik. Het is tevens de goedkoopste, serieuze oplossing. De QE maakt gebruik van een richtgevoelig opnamepatroon en de arm van de microfoon is dan ook de juiste richting in te buigen. Het maakt de microfoon wel extra gevoelig voor breuk en dit is dan ook een probleem wat met regelmaat voorkomt. Een ander probleem van de QE headset is het feit dat deze minder goed beschermt tegen transpiratievocht. De corrosie van het zout, die ontstaat uit zweet, levert met regelmaat uitval op. De prijs van dit systeem maakt echter veel goed, een compleet systeem kost namelijk nog geen 400 euro. Het vervangen van de headset zit rond de 300 euro.

Voordelen: goed bestand tegen rondzingen, zender ingebouwd in headset, voordelige prijs
Nadelen: erg gevoelig voor arm- en kabelbreuk, regelmatig uitval door corrosie

Caroline2


Conclusie

Hierboven zijn de beste modellen uitgebreid beschreven. Andere modellen die pretenderen fitness headsets te zijn hoeven niet serieus genomen te worden. De Aeromic en Cyclemic zijn de allerbeste en sterkste oplossingen, hoewel er wel aandacht besteed dient te worden aan het voorkomen van feedback/rondzingen. Het zijn tevens de duurste modellen, maar je ontvangt wel een anti-zweet garantie van 2 jaar. De E-Mic is een goed, voordeliger alternatief. Minder gevoelig voor rondzingen en goed bestand tegen transpiratie. Nadeel is wel dat de microfoon eerder kan breken, doordat de arm flexibel ingesteld kan worden. Zowel de Aeromic, Cyclemic en E-Mic kunnen gratis worden voorzien van een mini zender op de headset, zodat de modellen zonder kabel werken. De Samson QE is een compleet systeem met een ingebouwde zender in headset en tevens de meest voordelige oplossing. Het systeem werkt en wordt veel ingezet, maar is erg gevoelig voor kabel- en armbreuk, alsook voor corrosie in de microfooncapsule, die storing zal veroorzaken. De headset kan wel eenvoudig worden vervangen, maar is qua prijs bijna even duur als het systeem zelf.

In navolging van dit artikel zal ik snel enkele aanvullende items schrijven over het gebruik van audio apparatuur in een sportschool of op locatie. Ook het thema ‘pitchen’ zal ik aansnijden in dit onderwerp.

Geschreven door: Rene Jansen geluidsinstallaties