Swipe to the left

Het effect van muziek op productiviteit

Het effect van muziek op productiviteit
20 februari 2018 Inspiratie

Achtergrondmuziek op de werkvloer wordt over het algemeen beschouwd als een positieve invloed op de menselijke creativiteit. Maar helpt muziek mensen ook om iets gedaan te krijgen? Het is de moeite waard om deze vraag te stellen aangezien muziek is uitgegroeid tot een groot onderdeel van de hedendaagse werkplek. Er wordt zoveel tijd besteed aan werk achter de computer of in een productiehal, dat muziek onlosmakelijk verbonden is met onze dagelijkse taken en een manier is om “het saaie te verfraaien” tijdens het werk. Om muziek in combinatie met productiviteit beter te begrijpen, lichten we enkele onderzoeken kort toe.


Muziek maakt herhalende taken leuker

De doeltreffendheid van muziek is afhankelijk van hoe "meeslepend" een taak is, refererend aan de creatieve vraag van de werkzaamheden. Wanneer een taak duidelijk is omschreven met een herhalend karakter, suggereert onderzoek dat muziek altijd een positieve invloed heeft.

Een reeks experimenten heeft de relatie onderzocht van het spelen van achtergrondmuziek bij het uitvoeren van herhaaldelijke taken en de efficiëntie tijdens het uitvoeren van deze taken. De resultaten wijzen op economische voordelen die voortvloeien uit het toepassen van achtergrond muziek in de industriële branche.

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw organisatie?

Kom langs in ons AV Inspiratie Center in Rijssen voor een gratis demonstratie en laat je inspireren hoe onze oplossingen kunnen bijdragen aan beter samenwerken, slimmer informeren en stressvrij presenteren. Vul je gegevens in en we maken graag een afspraak.

GRATIS DEMO of bel direct: 0548-597340


Het effect van muziek op productiviteit

Werknemers aan een assemblagelijn laten bijvoorbeeld tekenen zien van verhoogde vreugde en efficiëntie tijdens het luisteren naar achtergrondmuziek. Moderne studies beweren dat de positieve uitwerkingen van de productiviteit niet te wijten is aan de muziek zelf, maar eerder de verbeterde stemming waarin deze muziek je brengt.


In een lawaaierige werkomgeving, is muziek de ontsnapping

Terwijl het debat over de “open-werkplek” woedt, is één punt duidelijk geworden: een luidruchtige werkplek kan negatieve invloed hebben op persoonlijke productiviteit. Misschien is een hoofdtelefoon toch niet zo storend als sommige werkgevers denken.

Achtergrondmuziek heeft een positieve invloed


Onderzoek van Dr. Lesiuk's richt zich op hoe muziek prestaties beïnvloeden op de werkplek. In een onderzoek onder IT-specialisten, vond zij dat degenen die naar muziek luisterden hun taken sneller voltooiden en met betere ideeën kwamen dan degenen die dat niet deden, omdat de muziek hun stemming verbeterde.

Opnieuw zien we een verbeterde stemming als het belangrijkste argument. Terwijl een open werkplek het samenwerken meer stimuleert, kan er voor sommige werknemers teveel lawaai zijn bij het uitoefenen van moeilijk werk. Als er geen aparte “stille” ruimte is, dan kan een hoofdtelefoon het beste alternatief zijn.


Achtergrondmuziek is een bron van creativiteit

Voor degenen die graag naar muziek luisteren tijdens creatieve sessies, lijkt een sfeervolle en subtiele aanwezigheid het beste te werken. Onderzoekers hebben aangetoond dat een subtiele aanwezigheid van muziek positieve invloed heeft op de creativiteit. Echter kan deze lijn snel overschreden worden aangezien luide geluiden het moeilijker maken om je te concentreren. De aanwezigheid van veel bas of felle hoge tonen doen meer kwaad dan goed tijdens het werk. Een studie uit 2015 heeft uitgewezen dat "natuurlijke" geluiden, zoals bijvoorbeeld golven op een strand, ook het concentratievermogen sterk verbeterde bij de proefpersonen.


"Als het nu een bewust gecreëerde of natuurlijke bron is, het streven is een subtiele aanwezigheid van achtergrond muziek."Bekijk hieronder enkele referenties waarbij dit reeds is toegepast


Benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw organisatie?

Kom langs in ons AV Inspiratie Center in Rijssen voor een gratis demonstratie en laat je inspireren hoe onze oplossingen kunnen bijdragen aan beter samenwerken, slimmer informeren en stressvrij presenteren. Vul je gegevens in en we maken graag een afspraak.

GRATIS DEMO of bel direct: 0548-597340

Geschreven door: Erik-Jan Beenen geluidsinstallaties