Swipe to the left

Kiezen tussen actieve of passieve PA luidsprekers

Kiezen tussen actieve of passieve PA luidsprekers
9 mei 2012 Inspiratie

Je hebt besloten rond te gaan kijken voor een nieuw geluid systeem. Je hebt om je heen verschillende PA luidsprekers gehoord en je hebt intussen van verschillende merken gehoord. Wanneer je online gaat zoeken krijg je een goed idee van de prijzen, alsook de verschillende posities die de merken innemen als het gaat om kwaliteit. Ook op fora is er informatie te vinden, hoewel deze wel vaak op een persoonlijke situatie zijn afgestemd. De vraag is nu waar je gaat starten? En dat begint eigenlijk direct al bij een keuze tussen een passief of actief systeem. Waarom zou je voor passief of waarom zou je voor actief kiezen?Wij proberen je drie handvaten te geven in de vorm van keuze mogelijkheden met als voorbeelden de passieve Tour X familie van Electro-Voice en het actieve systeem PRX van JBL. We willen duidelijk melden dat het hier niet gaat om een A/B vergelijking, maar om de verschillen tussen een actief en passief systeem weer te geven bij modellen die in dezelfde prijsklasse vallen.


Wezenlijk verschil tussen actief en passief

Het verschil tussen een passieve en actieve luidspreker zit hem in het feit dat de actieve variant een ingebouwde versterkermodule heeft. Deze versterkermodule wordt al in de fabriek in de luidpreker gemonteerd. De PRX serie werkt met een versterker die is uitgerust met DSP, welke zorgt draagt voor dynamische limiting, speakeroptimalisatie, selecteerbare EQ en crossover. De crossover is een actief DBX Digital Sound Processor. De DSP wordt in de fabriek al praktisch geoptimaliseerd, waardoor je op locatie weinig meer kunt processen in vergelijking met een passief systeem. Het is niet gebruikelijk een audio processor in te zetten bij een actief systeem. Dit is anders bij een passief systeem.

Electro-Voice

Processing

Een passief systeem moet apart met een externe versterker aangestuurd worden. Hierdoor is het ook mogelijk gebruik te maken van een audio processor, zoals bijvoorbeeld de DC-One van EV. Hierdoor heb je een bepaalde flexibiliteit tot je beschikking, omdat elke ruimte en elke situatie anders is. Met een externe processor kun je het geluid zo inrichten dat het geoptimaliseerd is in elke verschillende situatie. Het vergt wat kennis, maar het geeft je meer mogelijkheden een systeem volledig te tunen.

Neem een horeca gelegenheid als voorbeeld. Door ruimte gebrek, waardoor er geen versterking of processing kan worden weg gemonteerd, kan er worden gekozen voor een actief systeem. Misschien ontbreekt een stukje technische kennis, waardoor een actieve serie eenvoudiger wordt gevonden. Maar wanneer je wel voor een passief systeem kiest en je kunt het geluid optimaal inregelen en de technische kennis is aanwezig, dan kan dit toch een uitstekende keuze zijn.


Gemak

Niet alleen techniek speelt een rol, maar ook het gemak waarmee je gebruik kunt maken van een bepaald systeem mag niet worden onderschat. Doordat de PRX luidspreker gebruik maakt van een ingebouwde versterker van extreem licht gewicht, is deze heel eenvoudig te vervoeren en te plaatsen op locatie. Met een passief geluid systeem zoals Tour X heb je extra versterking en mogelijke processors nodig. Hierdoor ben je qua vervoer weer iets minder flexibel, want je dient dit materiaal in flightcases ook mee te nemen. Qua gewicht doen ze niet veel meer voor elkaar onder. Dus je moet jezelf goed bedenken of je dit aspect belangrijk vindt. Als voorbeeld neem ik hier de band of tape artiest, die regelmatig op locatie opnieuw moet opbouwen en moet afbreken. Voor hen kan de keuze voor een actief systeem meer voor de hand liggen, dan voor de horeca eigenaar met voldoende ruimte voor een degelijke, vaste installatie.


Persoonlijke voorkeur

Het klinkt misschien cliché, maar het is nu eenmaal zo dat geluid ontzettend persoonlijk is. Het is ook een kwestie van smaak. De sound van Tour X klinkt nu eenmaal anders dan het geluid van PRX wanneer er niet aan de set gesleuteld is. Wanneer je wel gaat sleutelen kan het geluid ineens heel anders klinken, maar die vrijheid is er meer wanneer je gaat werken met dynamische processing. Bovendien weet jij het beste welke muziek erover de set heen gespeeld gaat worden. Speel je in een jazz band of ben je DJ en draai je veel house muziek? Hierin zit nogal wat verschil wanneer het aankomt op de vereisten. Een DJ wenst toch wat meer ballen in het laag, terwijl de jazz muzikant het mid- en hoog frequente deel ook ontzettend belangrijk vindt. Wanneer je daarom gaat luisteren naar verschillende geluid systemen is het altijd raadzaam om eigen muziek mee te nemen, zodat er een beter beeld onstaat.


Demonstratie?

RJshop heeft een groot assortiment luidsprekers opgesteld staan in het RJ Experience Center. Wij nodigen iedereen van harte uit om hier hun mogelijke keuze voor een luidspreker te komen beluisteren. We nemen uitgebreid de tijd voor je en adviseren je graag de beste en meest haalbare mogelijkheden. Ook op het gebied van processing kunnen onze productspecialisten je alles vertellen en rustig uitleggen.


Meer informatie:

Geschreven door: Erik-Jan Beenen geluidsinstallaties