Swipe to the left

Veranderingen frequenties draadloze microfoon systemen

Veranderingen frequenties draadloze microfoon systemen
9 mei 2012 Inspiratie

Zoals je weet bevinden draadloze microfoon en in-ear systemen zich in bepaalde frequentiebanden. Deze frequentiebanden zijn vrijgesteld voor gebruik, maar vanaf 2013 gaat hierin iets veranderen. De band van 790-862 Mhz is door de regering geveild aan telecomproviders voor het gebruik van 4G in combinatie met smartphones. De draadloze systemen die zich in dit frequentiegebied begeven worden vanaf dit moment onbruikbaar. Vanaf 2013 zal er veel storing te vinden zijn in dit gebied, doordat de mobiele providers 4G versneld zullen gaan uitrollen. Vanaf 1 januari 2016 is het gebruik van draadloze systemen in deze frequentieband illegaal. Het is dan ook zaak om op tijd maatregelen te nemen.


Hoe weet ik dat mijn systeem in de verkeerde frequentieband zit?

Merken als Sennheiser, Shure en AKG zijn hier ruim 1,5 jaar geleden (2011) al op in gesprongen door geen systemen meer te verkopen die zich in dit frequentiegebied (790-862 Mhz) bevinden. Mocht je voor die periode een systeem hebben aangekocht, dan raden wij aan om te onderzoeken of dit systeem zich bevindt in het frequentiegebied wat in de toekomst afgesloten zal worden. Hoe kan dit worden afgelezen? Op de ontvanger, alsook op de zender is een label zichtbaar waarop de frequentie vermeld staat. Meestal is dit label in de buurt te vinden waar de batterij ook vindbaar is.

Vanaf 2013 zal veel storing te vinden zijn in het frequentiegebied van 790 - 862 Mhz


Wat kan ik doen om storing te voorkomen?

Mocht dit systeem zich nu bevinden binnen de 790 tot 862 Mhz, dan mag je vanaf 2013 storing gaan verwachten. Mijn advies is dan ook om ervoor te zorgen dit systeem te vervangen voor een nieuw model. Houdt er daarom rekening mee in de budgettering dat er binnen korte tijd een vervangingsinvestering gepland dient te worden. Wij vermoeden dat er gedurende dit jaar verschillende leveranciers acties op touw gaan zetten, waarbij je met wat extra voordeel een nieuw systeem kunt inkopen.

Aankoop nieuw systeem

Alle nieuwe systemen die momenteel worden aangeboden in het assortiment van RJshop worden in veilige frequentiebanden uitgeleverd. Zoals eerder gezegd bieden de bekendere merken al sinds 2011 systemen aan in een veilige band. Ik kan hier alleen opmerken dat dit de bekende merken betreft. Over merken die niet in ons assortiment te vinden zijn durf ik geen uitspraken te doen.

Geschreven door: Erik-Jan Beenen geluidsinstallaties