Swipe to the left

Verschillen tussen dynamische en condensator microfoons

Verschillen tussen dynamische en condensator microfoons
9 mei 2012 Inspiratie

Je bent op zoek naar een nieuwe microfoon om een stem, instrument of geluid uit te versterken op het podium, in een repetitieruimte, gedurende presentaties en aankondigingen of in de studio. Maar je komt ineens verschillende termen tegen waar je wel eens van hebt gehoord, maar niet precies weet hoe het werkt. En toch hebben ze direct invloed op de prestaties van de microfoon of kwaliteit van de opname. Tijd voor wat uitleg!


3 verschillende type kapsels

Een belangrijk onderscheid wat gemaakt moet worden heeft betrekking op het microfoonkapsel van de microfoon, welke je aan de bovenzijde vindt. Er zijn 3 verschillende type kapsels, te weten een dynamisch kapsel, een condensator en een ribbon. De eerste twee zullen we hier extra belichten, daar het ribbon kapsel alleen bij zeer specifieke opname doeleinden wordt ingezet.

Het kapsel is het hart van de microfoon en converteert geluid naar een elektrisch signaal. Een dynamisch kapsel bestaat uit een diafragma, een spoel en een magneet. De spoel is omgeven door een magnetisch veld en vast gemaakt aan de achterzijde van het diafragma. De bewegingen van de spoel binnen het magnetisch veld genereert een elektrisch signaal welke overeenkomst met het geluid wat binnenkomt vanaf vocalen, instrument of andere input. Je kunt een dynamische microfoon ook vergelijken met het principe van een luidspreker. Alleen gebruik je de techniek andersom.


Dynamische microfoon voor uitversterken luide zang en spraak

Dynamische microfoons hebben een vrij simpele constructie en zijn daardoor een duurzame investering en zeer robuust uitgevoerd. Ze kunnen omgaan met flinke geluidsdruk en zijn ongevoelig voor extreem hoge temperaturen of vochtigheid. Wanneer je spraak moet uit versterken, dan is een dynamische microfoon een uitstekende keuze, net als het geval is bij het versterken van luide zang, versterkte gitaren of drums.

Het condensator kapsel is gebaseerd op een elektrisch geladen diafragma, welke is geassembleerd op een achterplaat en op deze wijze een geluidsgevoelige condensator vormt. Wanneer het membraan in beweging wordt gezet door middel van het geluid, verandert de ruimte tussen het diafragma en de achterplaat, waarmee ook de capaciteit van de condensator wordt beïnvloedt. Deze variatie in afstand produceert een elektrisch signaal.


Condensator microfoon voor gedetailleerde, heldere opnames

Condensator microfoons dienen gevoed te worden door een batterijen in de microfoon of door fantoomvoeding. Dezefantoomvoeding vind je vaak terug op ingangen van verschillende mixers. Het condensator kapsel kenmerkt zich door zijn gevoeligheid en is in staat om een vloeiender, natuurlijker geluid te produceren bij met name hogere frequenties. Het kleine membraan reageert al bij de kleinste trilling. Dit laatste is dan ook de reden dat een zangeres vaak kiest voor een condensator microfoon en ook in de studio vindt je deze variant vaak terug, omdat hier de nadruk ligt op een gedetailleerde, heldere opname. Tevens worden gitaren, overheads met drums en koperen blaasinstrumenten vaak uit versterkt met condensator microfoons. Ook natuurgeluiden en geluidsopnames bij video beelden worden opgenomen met condensator microfoons.


Resumé

Om bovenstaande heel kort samen te vatten in een eenvoudig overzicht kunnen we de volgende rijtjes maken, welke toepassing hoort bij een bepaalde type microfoon;

Dynamische microfoons:

 • Spraak
 • Karaoke
 • Zang
 • Versterkte gitaren
 • Drums

Condensator microfoons

 • Gevoelige stem
 • Studio
 • Gitaren (akoestisch)
 • Drum overheads
 • Blaasinstrumenten
 • Natuurgeluiden
 • Geluid opname bij video


Conclusie

Wil je dus geluid opnemen op het hoogste niveau, waarbij zelfs de kleinste definitief worden opgepikt? En je hebt daarbij geen last van omgevingsgeluiden, zoals een live podium of monitor speakers? Dan is de condensator microfoon de juiste keuze. Sta je daarentegen in een omgeving met veel omgevingsgeluid en is de geluidsdruk van de stem of het instrument hoog, dan kies je voor een dynamische variant.


Meer informatie?

Geschreven door: Erik-Jan Beenen geluidsinstallaties