Swipe to the left

Wat is HDBaset en hoe gebruik ik dit protocol?

Wat is HDBaset en hoe gebruik ik dit protocol?
5 november 2013 Producten

HDBaseT technologie is een protocol waarmee een beeld en geluid signaal over lange afstand gestuurd kan worden zonder dat je hierbij gebruik hoeft te maken van lange en dure HDMI of VGA bekabeling. Middels een zender, een ontvanger en een CAT5 netwerk kunnen deze signalen over een afstand van maar liefst 70 meter worden gezonden. De Sy Electronics serie maakt gebruik van deze HDBaseT technologie en is de ideale kosten efficiënte oplossing voor iedere ruimte waarin een vaste HDMI en VGA wandaansluiting gemonteerd moet worden. Beeld en geluid van een laptop of dvd-speler kunnen op een eenvoudige manier over lange afstand naar een beamer of LCD scherm verzonden worden en is hiermee uitermate geschikt voor presentaties, vergaderingen of lezingen op scholen, in kantines, conferentie ruimtes, etc.


Alles via één kabel

Een HDMI en/of VGA kabel over een lange afstand leggen is een kostbaar project. Daarnaast zijn er steeds vaker CAT5 netwerkaansluitingen aanwezig in een ruimte, die al tijdens de bouw worden aangelegd. Dankzij het HDBaseT protocol, welke voor veel mensen nog onbekend is, kunnen audio/video én netwerk signalen via één enkele kabel verzonden worden. De fabrikant Atlona heeft een aantal handige producten ontworpen om HDMI/VGA signalen te splitten en om te zetten in een HDBaseT protocol waarna het deze via een CAT5 netwerkkabel verstuurd kunnen worden. Mocht er nog geen CAT5 kabel aanwezig zijn, dan is het gebruik en installatie van dit protcol, alsnog een voordeligere oplossing ten opzichte van een HDMI of VGA kabel.


Wat heb je er voor nodig?

Om een ruimte te voorzien van het HDBaseT concept zijn er een aantal componenten vereist, te weten een zender in de vorm van een muurpaneel of losse unit, een ontvanger en een compacte versterker met luidsprekers voor de audio in de ruimte. Onderstaand vind je een voorbeeld opstelling;

1. HDBaseT zender
2. HDBaseT ontvanger
3. Audio versterker
4. Luidsprekers

Atlona-opstelling

Hoe werk het?

Middels een voorbeeld wil ik graag meer inzicht geven in het gebruik van de componenten en tevens laten zien hoe gemakkelijk het HDBaseT protocol werkt;


1. HDBaseT Zender

Het eerste component wat je nodig hebt is een wandmodule of een losse module die het HDMI/VGA signaal omzet naar HDBaseT. Deze plaats je op een subtiele plaats in de wand of in de buurt waar de presentator of gespreksleider zich bevindt. Door de ingebouwde extender is slechts 1 netwerkkabel naar de ontvanger vereist. Hierover gaat het VGA & HDMI signaal, de voeding en het RS-323 signaal. Met 70m bereik kunnen de meeste zalen worden voorzien met deze toepassing en ben je in staat om een flinke afstand te overbruggen. Een afstand die je nooit zou kunnen realiseren met alleen een HDMI of een VGA kabel.

Deze zender module is voorzien van twee druk knopjes. Deze knopjes maken het mogelijk om de gebruiker eenvoudig te laten kiezen tussen de VGA en de HDMI input. Een aparte afstandsbediening of controller is dus niet meer nodig. Wanneer een VGA apparaat wordt aangesloten zet de ingebouwde convertor het signaal om in HDMI, zodat de projector aan de kant van de ontvanger alleen via HDMI hoeft te worden aangesloten en dus ook niet hoeft te schakelen tussen 2 inputs. Met de andere knop op de zender is het mogelijk om de projector aan en uit te zetten. Programmeer hier eenvoudig het RS232 signaal van de projector in en sluit de ontvanger via RS232 aan op de projectors.


2. HDBaseT ontvanger

Naast de zender is er uiteraard een HDBaseT ontvanger vereist welke in de buurt van de beamer of een LCD-scherm geplaatst gaat worden. Hierdoor heb je maar een korte HDMI kabel nodig om de beamer of LCD scherm aan te sluiten. De ontvanger is ook voorzien van een netwerkaansluiting en zet het HDBaseT signaal om in HDMI en een gescheiden audio uitgang. Deze audio uitgang wordt gebruikt wanneer je het geluid via een aparte installatie wilt gaan weergeven.

3. Compact versterker

De audio uitgang van de HDBaseT ontvanger is niet versterkt waardoor er nog een versterker tussen geplaatst moet worden. De versterker moet uiteraard afgestemd worden op de luidsprekers die gebruikt gaan worden. In dit voorbeeld gebruik ik de Atlona PA100 G2 compacte versterker om twee luidsprekers aan te sturen. Deze mogelijk is uitermate geschikt wanneer er weinig ruimte is voor een aparte versterker. Het formaat is namelijk slechts 38 x 96 x 87 mm, waardoor je deze eenvoudig onder een tafel of boven het systeemplafond kunt monteren.


4. Luidsprekers

In tegenstelling tot de HDBaseT zender en ontvanger, is de keuze van de luidsprekers sterk afhankelijk van de ruimte en het aantal personen waarvoor de presentatie gegeven gaat worden. In dit voorbeeld zijn de Audac Ateo 4 luidsprekers gebruikt geschikt voor een gemiddelde presentatie ruimte voor 15 tot 20 personen. Het maken van een keus voor bepaalde luidsprekers kan op basis van veel verschillende elementen gebeuren. Grootte van de ruimte, doelstelling geluid (spraakverstaanbaarheid of muziekbeleving), materiaal van het plafond en zijwanden, etc.


Meer informatie

Geschreven door: Erik-Jan Beenen geluidsinstallaties